Проф. Кръстьо Петков е роден през 1943 г. Завършил е ВИИ „Карл Маркс“в  София. Специа­лизирал е социология, социология на труда, икономика и социална политика. Основател и първи председател на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Народен представител в 39-ото Народно събрание. От 1997 г. е председател на политическата формация „Обединен блок на труда“. През последните години е научен ръководител на група млади макроикономисти от Югоизточна Европа и Западните Балкани по теорията и практиката на икономическите преходи, ролята на Световната банка и МВФ, неформалната икономика и алтернативната заетост. Има над 500 публикации - книги, студии, статии, доклади .

ДЕБАТЪТ ЗА КРИЗАТА С EВРОТО В БЪЛГАРИЯ

Брой 12, Декември 2011

Финансовата криза и кризата на Еврото

Сегашната криза на Еврозоната, стартирала в Гърция и довела страната до ръба на фалита, е сред най-актуалните теми в българския публичен дебат. Има специални причини за този интерес, поддържан главно от медиите:

Първо, като съсед на Гърция и атрактивен ареал за участие в приватизации и нови инвестиции, България се ангажира със стратегическо двустранно партньорство в ключови области на икономиката и финансите: лека промишленост, строителство, транспорт, туризъм, телекомуникации, банков сектор, застраховане. Така например, пет гръцки банки контролират над 30% от активите и операциите в този сектор. Гърция заема челно място в класацията за преките чуждестранни инвестиции в България и на свой ред се превърна във водеща дестинация за български икономически емигранти  (над 120 000 души).

Поради тези особености България още в началото на кризата (след 2009 г.) почувства нейните преки и косвени негативни ефекти — драстично свиване на кредитната дейност на гръцките банки, повишаване на лихвите по кредитите и едностранно изменение на условията за обслужване на вече отпуснати заеми и др. Част от гръцките инвеститори, главно в граничната зона с България, прекратиха своята дейност или фалираха; силно намаля и предлагането на работа от гръцки посредници за български...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор