Хенинг Майер е старши научен сътрудник в Лондонското училище по икономика (London School of Economics).

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ

Брой 12, Декември 2011

Комунитаризъм и космополитанизъм обединени

 

Социалната демокрация (за кой ли път) търси нова политическа посока през последните години, след поредица от съкрушителни изборни загуби из цяла Европа. Не само слабото представяне в избирателните урни обаче извади наяве проблемите на социалдемокрацията. Фактът, че в разгара на икономическата и финансовата криза многоочакваният „социалдемократически момент“ така и не се случи, беше още едно доказателство за социалдемократическия упадък.

На платформи като Социален европейски журнал се провеждаше бурен дебат относно причините за това затруднение и какви възможни политически реформи биха могли да се приложат, за да се наклонят везните отново към европейската социалдемокрация. На основата на тези дебати в първата си част тази публикация предлага преглед на това, което смятам, че са структурни слабости на социалдемокрацията, които трябва да преодолеем по пътя си напред. Много от тях са свързани с „третия път“ (Third Way) — едно подновяване на социалдемокрацията, случило се през 90-те и първите години след 2000-та.

След това накратко ще изследвам повторната поява на комунитаризма в социалдемократическия дебат и ще го отнеса към космополитанския раздел на социалдемокрацията, преди внимателно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор