Педро Олаля (Овиедо, Испания, 1966 г.) е виден испански елинист, писател, преподавател, преводач и фотограф, който от години живее в Гърция. Автор на голям брой оригинални и преводни книги, фотографски изложби и многобройни статии. От 1998 г. е преподавател в Атинския университет и лектор в Гръцкия парламент.  В YouTube от няколко месеца се върти негово видеообръщение, станало известно като „Думи, отправени от Атина“. То е записано доста преди  принудителната оставка на Георгиос Папандреу от премиерския пост заради опита му да обяви референдум за „спасителния план“ на ЕС за Гърция, последвана от наложеното от Брюксел назначаване за ръководител на гръцкото правителство на банкера Лукас Пападимос. В анализа си Педро Олаля поразително точно предвижда именно такова развитие на събитията. Коментарите и изводите му стават все по-актуални за цяла Европа. 

ДУМИ, ОТПРАВЕНИ ОТ АТИНА

Брой 12, Декември 2011

От доста  време политическите и медийните изявления в Испания и други европейски страни се свеждаха до това да се каже с облекчение, че ние не сме Гърция, че нашите резултати са по-добри и че гърците всъщност си заслужават това, което става с тях, защото са мързеливи, опърничави и склонни към стачки и манифестации. Да се надяваме, че сега, когато вълната достигна Испания и други географски ширини, когато и там започват да орязват заплати, пенсии, права и помощи, испанците и европейците ще обмислят по-добре оценката си за Гърция и ще осъзнаят истинската същност на положението, което грози всички ни, както и действителния му обхват.

Какво се случва?

Исторически погледнато то е следното – онези, които държат в света финансовия контрол, завладяват политическата власт посредством създаването и експлоатирането на дълга. И го правят в съгласие с нашите управляващи и при неспособност за организирана реакция от страна на гражданството. Затова проблемът на Гърция не е проблем от местен характер. Това е видимото лице в Европа на една трагедия, която засяга всички ни – постепенното рушене на държавата, на демокрацията от страна на субектите на икономическата глобализация. Това, което се случва, е много опасно, защото, когато икономическите и финансовите сили завладеят изцяло политическата власт, ще изчезне политиката като упражняване на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор