Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в катедра „Политическа икономия“ — секция „Философия“, на УНСС.

НЕРАВЕНСТВО В СУВЕРЕНИТЕТА И ОГРАНИЧЕНИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ

Брой 4, Април 2012


Идеалният модел на модерна национална държава, какъвто възниква след Вестфалския мир в Европа през ХVII век, е, че светът е разделен на самостоятелни юридически единици, които са равно­правни в отношенията помежду си, всяка от тях има суверенитет върху всичко, ставащо на нейната територия, а останалите нямат право да се месят върху ставащото в нея. Реално обаче имаме огромно неравенство в икономическо, технологическо, политическо, културно, военно, демографско отношение между държавите и тези, които са по-силни, имат възможности да влияят върху останалите. По-големите и по-мощни в различни отношения държави могат да пренебрегнат редица външни фактори за сметка на по-малките и по-слабите.

Левски е по-велик от Стефан Караджа, Хаджи Димитър и останалите дейци на националноосвободителното движение не само защото създава и се стреми да организира една голяма вътрешна организация, която да вдигне въстание за освобождение, но и защото много добре разбира, че това въстание може да има успех само при определени външни условия. Иначе би било не само кърваво потушено, но не би имало и успех. Априлското въстание е свързано именно с такива условия и затова то води до нашето национално освобождение.

По-късно, при потушаването на Илинденско-Преображенското въстание загиват много повече хора, но то няма значим външен отзвук...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор