Професор Иван Ангелов е роден в с. Българин, Харманлийско. Завършва ВИИ „Карл Маркс“ в София (днес УНСС). От 1960 г. е в Икономическия институт на БАН, където е член-кореспондент. В продължение на 12 години работи в ООН. Икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов. Автор на книгата „Икономиката на България до 1999 г.“

КРИЗАТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НЕЙНОТО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ

Брой 5-6, Май-Юни 2012

 

1. Кризата в Европейския съюз

Първият въпрос, който трябва да си зададем, е: защо ЕС потъва отново във финансова и икономическа криза? За да отговорим точно на такъв въпрос, трябва да познаваме причините за кризата. Те са:

Първо, разнородният икономически състав на страните членки от най-високо до най-ниско развитите по европейски стандарти. Фундаментално условие за успеха на всяка инте­грационна общност е да обединява еднородни високо- или поне средноразвити страни, чиито икономики взаимно се допълват и имат какво да обменят помежду си. Докато сегашната разнородност съществува, тя ще бъде източник на проблеми в общността през следващите 10-15 и повече години. Защото едни инструменти на икономическата политика, например равнището на лихвата, ако са подходящи за Германия, Франция, Белгия, Холандия и скандинавските страни, едва ли са такива за южноевропейските и източноевропейските страни-членки. Единственият изход за България и другите по-бедни страни в общността е да се ориентират към ускорено догонващо икономическо развитие, за да се постигне относителна икономическа и социал­на еднородност.

Второ, недостатъчна интеграция в икономическите политики на страните членки. Досега такава интеграция...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови