Владимир Митев работи в списание „Тема“ от 2008 г. като журналист-международник. Роден е през 1983 г. в Русе. Има бакалавърска и магистърска степен по иранистика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2012 г. завършва втората си специалност „Международни отношения“ в Софийския университет.

ХОРАТА СА ПО-ВАЖНИ ОТ ПЕЧАЛБИТЕ (интервю)

Брой 5-6, Май-Юни 2012

Член на Секретариата и на УС на Европейската лява партия, ръководител на Департамента по международна политика на Партията на комунистическото обновление (Rifondazione Comunista)

 

- Правителството на Марио Монти дойде на власт като технократско, но с подкрепата на „Народ на свободата“ на Берлускони и на лявоцентристката Демократическа партия. То постоянно получава хвалби от Брюксел за добра работа в борбата срещу кризата. А как изглеждат нещата, погледнати от Италия?

- За съжаление в Италия продължаваме да живеем в ерата на неолиберализма. Страната ни е в рецесия. През 2012 г. БВП ще се свие с 1,5% според официалната статистика. Вероятно данните ще са и по-лоши. През последните години загубих­ме 600 000 работни места. Безработицата е 10%. Сред  младите дори по-голяма. Много тежко болни не могат да си позволят разходите за лечение.

Сещам се за един красноречив политически виц. Той гласи, че неолибералната теория е била измислена от американци, от „чикагските момчета“, завършили при професор Милтън Фридман, но единствените достатъчно глупави, за да я приложат напълно, са европейците. Наблюдаваме единствения случай в историята, когато централната банка дава заеми на частните банки — 1 трилион евро през последните месеци, а в същото време...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор