АЛТЕРНАТИВАТА НИ Е СОЛИДАРНОСТТА НА НАРОДИТЕ СРЕЩУ ДИКТАТА НА КАПИТАЛА (интервю)

Брой 5-6, Май-Юни 2012

Член на Федералния комитет на Испанската комунистическа партия, членуваща в Обединена левица (Izquierda Unida — IU):

 

- Покрай напредъка на СИРИЗА в Гърция и движение­то на възмутенитев Испания стана популярно да се говори за т.нар. нови леви в Европа. При по-задълбочено взиране виждаме осезаемо присъствие в този феномен на обновените комунистически партии, които сякаш бяха изчезнали за близо две десетилетия от европейския политически пейзаж. Защо ви нямаше толкова дълго?

- Никога не сме „изчезвали“. Просто комунистическите партии и движения бяха избутани в периферията на политическия живот от мощната антикомунистическа пропагана и реал­ните антикомунистически настроения, избуяли след промените от 1989 г. Историята на народите от Източна Европа, за съжаление до голяма степен дискредитира тази идея. Но тя винаги е имала много силни корени в страни като Испания, Италия, Франция, била е живо свързана с антифашистките движения и с борбата за истинска демокрация.

Докато социалистическият лагер беше фактор в международния живот, капитализмът се състезаваше с него. И за да го надвие, създаде Държавата на социалното благоденствие. Трябваше да си придаде привлекателен...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор