Алън Джонсън е член на редакционния съвет на Dissent magazine и доцент във Foreign Policy Centre. Има седмична рубрика в World Affairs.

НОВИЯТ КОМУНИЗЪМ: ВЪЗКРЪСВАНЕ НА УТОПИЧНАТА ИЗМАМА

Брой 5-6, Май-Юни 2012

 

Призрак се движи из Академията — призракът на новия комунизъм. Една философия, която напоследък е извор на гигантски страдания и нещастия и отговорна за повече смърт, отколкото фашизмът и нацизмът, е подхванала своето успешно завръщане; една нова форма на крайно ляв тоталитаризъм, която се наслаждава на интелектуална слава, но се домогва до политическа власт.

Словенският теоретик на културата Славой Жижек и френският философ ексмаоист Ален Бадю са станали водещи проповедници на тази нова школа. Другите, обвързани с проекта, са авторите на влия­телната трилогия Empire, Multitude, Commonwealth американецът Майкъл Хардт от университета Дюк и италианският марксист Тони Негри; италианският философ Джани Ватимо (който напоследък обяви, че е „преоценил“ положително „Протоколите на мъдреците от Сион“); професорът от Университета в Болоня и ексмаоист Алесандро Русо; и професорът по поетическо изкуство в European Graduate School (и също ескмаоист) Джудит Балсо. Другите водещи фигури са: Алберто Тоскано, преводач на Ален Бадю, лектор по социология в Университета Голшмит — Лондон, и член на редакционния съвет на Historical Materialism; литературният критик и есеист Тери Игълтън; и Бруно Бостелс от Корнуелския университет. Най-много се говори на „Идеята за комунизма“, тридневна конференция, проведена в Лондон през 2009 година, която за удивление на организаторите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор