НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО АНТИКОМУНИЗМЪТ СЕ ОПИТВА ДА ПРЕДСТАВИ КОМУНИЗМА, Е БЕЗНАДЕЖДНО СЪЩИЯТ ( коментар)

Брой 5-6, Май-Юни 2012

 

Коментар по повод на НОВИЯТ КОМУНИЗЪМ: ВЪЗКРЪСВАНЕ НА УТОПИЧНАТА ИЗМАМА

 

Многобройни са причините, поради които текст, написан от класически антикомунистически позиции, може да бъде важен за нас. Обичайните съображения за повече информираност относно начина, по който неолибералната пропаганда представя лявото, са съвсем в реда на нещата. Статията на Алън Джонсън обаче е особено интересна с това, че претендира за концептуален поглед върху съвременното ляво, а същевременно е напълно лишена от рефлексия по отношение на стандартните и ни най-малко не осъвременени клишета за лявото, с които оперира „съвременният“ дясномислещ аналитик.

Най-напред неспособността (или нежеланието) да се открие общото в „несъизмеримите“ и все по-унищожителни за човечеството „фактори“ в настоящето и миналото на капитализма, защото се касаело за частни проблеми-изключения. Джонсън атакува лявата „свръхдетерминация“, без да е способен нито да я опровергае, нито изобщо да изтъкне някакви основания за предварителната си убеденост в нейната неправота.

Второ, „извъртанията за историята на комунизма“. Небрежната употреба на понятието Communism в англоезичната дясна литература има много силни традиции: така се назовава всяка социална теория или дейност, която заявява някаква...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови