Петко Ганчев е професор, доктор на философските и на политологичните науки. Работи основно в областта на философията на историята, на философията на икономиката, футурологията, социалната екология, геополитиката, теорията на международните отношения, глобалистиката. От 2005 г. до 2009 г. е посланик на България в Беларус. Председател на Геополитически център „Евразия“.

РУСИЯ - ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ: КОНФРОНТАЦИЯ ИЛИ ДИАЛОГ И СЪТРУДНИЧЕСТВО?

Брой 5-6, Май-Юни 2012

(Поглед от България)

 

В условията на заглъхващите опити да се изгради еднополярен свят и все по-определено очертаващите се контури на един многополярен свят става все по-необходимо да се анализират конфигурациите на глобалните и регионалните „играчи“ на световната сцена, които в своите взаимоотношения ще определят тенденциите на бъдещата история на човечеството. Безспорно е, че два от глобалните играчи на международните отношения, които са задавали тон в европейската и световната история в продължение на повече от два века, са Европа и Русия.

Както Европа, така и Русия през тези два и повече века преминаха през различни формати на държавния си интегритет, вътрешнополитически и икономически строй и външнополитически, геополитически интереси и амбиции. Годишнините от края  на Втората световна война (1939-1945 г.) и началото на Великата отечествена война на народите на Съветския съюз (22 юни 1941 г.) са добър повод да анализираме изводите, които са си направили политиците от Европа, представяна днес от Европейския  съюз и Руската федерация.

Всеки анализ на каквато и да е съвременна ситуация в отношения­та между два субекта на международните отношения неминуе­мо ни отвежда към историята, когато се формират първите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор