Радко Ханджиев е доктор по история. Бил е преподавател, научен сътрудник. През 2000 г. става учредител на гражданско сдружение „Асоциация на данъкоплатците в България“ (www.adb.hit.bg и www.wiz.to/bat). Има над 100  публикации в българския печат, както и в будапещенските Nepszabadsag, The Budapest Sun и английското списание British Medical Journal. Владее английски, руски и френски език, ползва унгарски език.

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ – ПОГЛЕД ОТВЪН

Брой 5-6, Май-Юни 2012

 

Хиляди са публикациите за Георги Димитров у нас и в чужбина. Библиографията му сигурно би обхванала томове. И ако в издадените у нас и в бившите социалистически страни обширни биографии образът и делата му са интерпретирани предимно в контекста на световното комунистическо и работническо движение“, на Запад животът и дейността му като цяло са пренебрегвани или отразявани фрагментарно, с утилитарно подбрани епизоди от биографията му, без задълбочен научен анализ.

Настоящото изследване се опитва да проследи темата „Георги Димитров“ в съчиненията на академичната англоезична литература. Каквито и да са недостатъците й, не може да се отрече, че тя продължава да формира западното, а и световното обществено мнение за нашата страна. Значителен брой са авторите от САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Франция, Израел, Австралия и др., които подхождат към историческото изследване с предимствата на утвърдения академизъм. Те са направили от българската история и проблематика свое професионално предпочитание, до голяма степен своя научна съдба. Съчиненията им са застъпени в университетските курсове на Запад. По тях се подготвят студенти и докторанти, които да познават основно миналото, икономиката, политиката, литературата и езика, и изобщо културата на България, а това са бъдещи дипломати,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови