Мария Чавдарова e доцeнт в катедра „Политология“ на УНСС, доктор на икономическите науки.

БАЛКАНСКАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ - ПРЕДПОСТАВКИ, ФАКТОРИ, ПРОБЛЕМИ

Брой 11, Ноември 2012

Балканската политика на Република България е интегрална част  на нейната външна политика, разбирана като система от решения и действия, насочени към защитата на национално-държавния интерес и създаване на благоприятни външни условия за вътрешното развитие на страната. Тази сложна система отразява както характеристиката на обективните и субективните компоненти на българската политика в субрегиона (1) на Балканите, така и влияние­то на вътрешните и външните фактори при нейното формиране и осъществяване.

Същността на българската външна политика се проявява най-ясно в отношенията със съседите. „Специализираната“ литература по балканската проблематика през последните 23 години внушава погрешния подход, че балканската политика на България е функция на припознатите от политическия елит външнополитически приоритети след 1989 г., а именно — отношенията й със САЩ, НАТО и ЕС. Налаганата външнополитическа практика в съответствие с този (дез)ориентир има две основни негативни последици:

­— първо, външната политика на България в т.ч. балканският й раздел, се разминава с реалните потребности на българското общество и държава;

— и второ, тя обслужва стратегически интереси и цели на външни, извънбалкански сили.

Ето защо балканската политика на България след 23 преходни години е обърната приоритетно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор