Искра Баева е професор по съвременна световна история в СУ „Св. Кл. Охридски“. Занимава се с проблемите на Източна Европа след Втората световна война. Автор е на книгите: „Източна Европа след Сталин 1953-1956“, „България и Източна Европа“, в съавтор­ство с Евгения Калинова: „Българските преходи 1939-2002“, „Следвоенното десетилетие на българската външна политика 1944-1955“, „Социализмът в огледалото на прехода“  и др. Главен редактор на сп. „Ново време“ (1993—2000).

ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА В ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИ КОНТЕКСТ

Брой 11, Ноември 2012

 

Научна конференция, организирана от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ по повод 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова, разбуни политическите духове  на 19 октомври 2012 . В декларация, прочетена в парламента, Синята коалиция определи форума като опит за реабилитиране на тоталитарния режим и поиска конференцията да бъде отменена. Ректорът на университета проф. Иван Илчев нарече реакцията „примитивна“. Той отхвърли опитите „да се забрани на историците да се занимават с онова, което им е професия”. 

Предлагаме на читателите на „Ново време” част от докладите на конференцията.

 

 

Личността на Людмила Живкова несъмнено е феномен в съвременната българска история. Можем да погледнем на нея и като на странно и необикновено явление за социализма (независимо дали го възприемаме като държавен социализъм от съветски тип или като комунистически тоталитаризъм). То не може да бъде обяснено, ако подходим юбилейно, без необходимото поставяне на нещата в контекста на епохата с нейните възможности и ограничения. Събрали сме се на научна дискусия. Като имам предвид обаче и политическите реакции на конференцията, трябва да кажа, че едва ли можем да разберем явлението, ако подходим...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор