Проф. д-р Петер Бахмайер е роден през 1940 г. във Виена. Следва славистика и източноевропейска история в Грац, Белград и Москва. През 1972-2005 г. е сътрудник в австрийския Институт за Източна и Югоизточна Европа, оттогава е и секретар на Българския изследователски институт във Виена, д-р хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, има публикации в областта на новата история на България, Сърбия и Русия.

ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА И АВСТРИЯ В ОТНОШЕНИЯТА ИЗТОК - ЗАПАД

Брой 11, Ноември 2012

Разведряване
и възобновяване на Студената война

Седемдесетте години влизат в историята като период на разведряването. Това време обаче е свързано също и с относителна загуба на световната мощ на САЩ – процес, който намира израз на различни равнища. (1)  САЩ не са в състояние да запазят световния икономически ред и се отказват от обвързването на долара със златото. Те са принудени да се оттеглят от Виетнам и загубват в определена степен доминиращата си роля в Обединените нации. (2) Западноевропейските страни придобиват нарастващо икономическо значение и започват да водят самостоятелна икономическа политика, особено към СССР, което сериозно заплашва постигането на основните цели на САЩ. Франция напуска НАТО, а ФРГ започва нова източна политика.

С цел да възвърне своето влияние, политическият елит в САЩ разрaботва още в началото на 70-те години противодействаща стратегия. САЩ отново засилват политиката на обкръжение срещу СССР, преди всичко чрез установяване на дипломатически отношения с Китай през 1972 г.

На Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа през 1975 г. в Хелзинки, която се смята за връхна точка на политиката на разведряване, се утвърждава т.нар. Трета кошница, по силата на която подписалите страни се задължават да уважават човешките права. САЩ използва тези решения като...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови