Чавдар Николов е професор, доктор по икономика, два мандата декан на Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, понастоящем ръководи катедрата „Финанси и отчетност“. Автор и съавтор на учебници и монографии по проблеми на публичните, корпоративните и международните финанси, на европейската интеграция, на световната и българската икономика. Написал е също 7 публицистични книги за българския преход, над 700 анализа и статии в периодичния, включително в специализирания научен печат.

СПАСИТЕЛНИЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СОЦИАЛЕН МОДЕЛ

Брой 10, Октомври 2013

 

Икономика сама за себе си, извън обществото, в някакво „нейно си“, самостоятелно време и пространство, както и такава без време и пространство, не съществува. Налице е сложно единство, амалгама от исторически детерминирани консенсуси и противоречия, заплетен възел от взаимозависимости и интереси, съвпадащи, но и взаимоизключващи се, и затова задължително подлежащи на подходящо държавническо насочване и регулиране. Целта е те да се поддържат в динамично състояние на баланс и социално приемливо възпроизводство, като върховен приоритет е относително равномерното нарастване на благосъстоянието на цялото общество.

По същата логика не може да има неутрални експерти, често титулувани като технократи. Оказва се, че самоопределящите се по този начин лица винаги служат някому, винаги вземат страна, „добра“ или „лоша“ за съответната общност, социума, икономиката и държавата. В държавното управление, колкото и масирана да е демагогията, свързана с „работата в полза на общото благо“, в някакъв момент проличават истинските базисни убеждения и конкретните мотиви зад тях. След което идват прозренията и изводите от страна на широката публика, открояващи се най-силно при местни и парламентарни избори.

Днешна България обаче е врящо гърне, способно, както показа през пролетта и лятото...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови