Желю Железов е  о. р. подполковник от артилерията. Роден е през 1934 г. в с Крива река, Шуменско. Завършва военнополитическия факултет на Военна академия  „Г. С. Раковски“ през 1975 г., след което  е назначен за преподавател в катедра „Философия“ на Академията.  Интересите му са в областта на  философия на историята и изобразителното изкуство.  Пише философско-социологически трактати, изработва  уникати от дърво, полускъпоценни камъни и стъклопис. Във виртуалното пространство може да бъде намерен на адреси: jelezov.blog.bg  //jjelezov.blog.bg // 
e-mail: [email protected]

ОСЪДЕНИ ЛИ СМЕ НА БЕДНОСТ

Брой 10, Октомври 2013

 

Осъдени ли сме на бедност? Като народ, а не като индивиди. Ако да, то на какъв срок? Тези въпроси маркират проблем, според мен, много по-сложен дори от проблемите, които решават работещите в Големия адронен колайдър в гр. Церн, Швейцария. В науката отдавна е доказано, че точното формулиране на проблема е половината от решението му.

Ще представя поне две необходими предпоставки

1. Все още не съществува широко възприета формулировка на проб­лема за настоящата бедност на българската нация, което предопределя липсата дори на опити за теоретическото и практическото му решение. 2. Методология на моите изследвания са Марксовото материалистическо разбиране на историята, както и неговото икономическо учение, изложено най-пълно и системно в „Капиталът“, но освободени от догматическите наслоения от последните десетилетия, а метод — Хегеловият диалeктически метод на преминаване от абстрактното към конкретното.

За забогателия български компрадор бедността и мизерията са нещо нормално, като лошото време, например. И от нея всеки сам трябва да се спасява. Работливите и предприемчивите винаги ще преуспяват, а останалите си заслужават хала.

Ние, обикновените хора от началото на третото хилядолетие, свидетели и участници в грандиозното развитие на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор