Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в катедра „Политическа икономия“, секция „Философия“, на УНСС.

НОВИ МОМЕНТИ В БЪЛГАРО-ТУРСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ

Брой 10, Октомври 2013

 

Концепциите за неоосманизмаи съвременните интерпретации на общото минало

 

Турция заема особено място сред съседите на България. От една страна, тя е свързвана с наследството на Османската империя и с територия, имена, събития, които са важни в българската история и борбата за освобождение на българите от империята, има също много важно значение за националната идентичност, свързана е с основната част от паметниците, символите, наименованията на различни обекти, празничната система. От друга страна, в България най-голямата общност от неетнически българи е на българските турци, а в самата Турция живеят над един милион изселили се в различни периоди от България български турци. Тези общности са икономически мост между двете страни, но могат да бъдат използвани и за целите на съответната страна. България е страната с най-голяма мюсюлманска общност, с най-много мюсюлмански храмове на човек от населението в ЕС, което също има значение за българо-турските отношения.

Трябва да се има предвид, че Турция е най-голямата по територия, население и икономика съседка на България, свързана със сложни исторически отношения, в които има множество конфликти и травми,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор