Нако Стефанов е професор, доктор на философските науки, д-р по история, японист и изследовател на Източна Азия – Китай, Корея и Япония, специалист по управление. Ръководител на катедра „Езици и култури на Източна Азия“ във факултета по класически и нови филологии на СУ „Св.Кл.Охридски“.

ОБЩЕСТВЕНА МИСЪЛ И ИДЕЙНИ ТЕЧЕНИЯ В КИТАЙ ДНЕС

Брой 10, Октомври 2013

 

Въведение

Eдва ли е нужно някой да бъде убеждаван за ролята, която играе обществената мисъл за социално-икономическата, политическата, културната и пр. динамика на едно общество или държава. В основата на един или друг начин на обществено функциониране както при неговото развитие по един тривиален начин, така и при осъществяване на социалнополитическа и икономическа промяна, винаги присъства една или друга идейна доминанта. Тя се изразява в съответните философско-концептуални, идейни и идеологически форми и се подкрепя с определени пропагандно-агитационни инструменти. За нейното установяване и разпространение се използват финансови, политически, организационно-психологически и социо-културни средства и инструменти.

Погледната от такива позиции, темата за развитието на обществената мисъл и основните идейни течения в съвременен Китай, т.е. в епохата на т.нар. китайски реформи — от 80-те години на ХХ век до началото на второто десетилетие на ХХI век, е изключително важна и актуална.

Преглед на основните идейни течения и базовите етапи на тяхната динамика в КНР от началото на епохата на реформите до днес

Преди да заговорим за основните идейни течения, възникнали през 80-те години на ХХ век в Китай, трябва...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови