Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в катедра „Политическа икономия“, секция „Философия“, на УНСС.

ТРИТЕ МОРАЛНИ ЕПОХИ НА БЪЛГАРИЯ И СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКАТА ЕТИКА, ВЪПЛЪТЕНИ В ЖИЗНЕНИЯ ПЪТ НА ЕДИН ЕТИК (Любомир Драмалиев)

Брой 1, Януари 2014

 

През миналата година се навършиха девет десетилетия от рождението на един от известните български етици Любомир Драмалиев, преподавател на много поколения български студенти. Днес, когато много се говори за „нов морал“, за рухване на моралните ценности, би било от полза да видим как един голям български етик мина през десетилетия на създаване и разрушаване, на промяна и разруха на моралните ценности в българското общество.

 

Любомир Драмалиев е човек със специфична и биx казал необичайна за академичните философи съдба. Живя дълго — в три епоxи. На 21 години е, когато си отива първият български капитализъм и той прегръща идеалите за едно по-добро общество. Основната част от живота му, цели 45 години, преминава във времето на социализ­ма. Накрая, след 1989 г., влезе в трета епоxа  — време на диво и варварско по степента на разрушителност и грабеж реставриране отново на капитализма в една нова геополитическа ситуация.

Три епоxи, в три геополитически сфери и коренно различни светогледни и идеологически зависимости отвън, с господството на алтернативни философии. При това дошли не толкова като резултат на вътрешно естествено развитие, а поради външни причини. На всеки етап милиони хора изведнъж се променяха, ставаха различни, отказваха се от вчерашния...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор