Радко Ханджиев e роден през 1944 г. Завършил е СУ „Св.Климент Охридски“. Доктор по история. Владее английски, руски и френски, ползва унгарски език. През 2000 г. става учредител на Асоциация на данъкоплатците в България. Освен  в българския печат, има публикации и в будапещенските Nepszabadsag, The Budapest Sun и английското списание British Medical Journal.

ЯВЛЕНИЕТО ОРБАН ИЛИ КАК СЕ ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИ

Брой 1, Януари 2014

 

На 6 април в Унгария ще се проведат редовни парламентарни избори. Предизборната пропаганда отдавна е в ход. Може да се твърди дори, че тя започна с митингите и на правителството, и на опозиция­та веднага след като на 1 януари 2012 г. влезе в сила новата конституция.

От едната страна е проправителствената пропаганда, която не престава да хвали политиката на премиера Орбан. От половин година се разпространява брошурата Унгария се справя по-добре“, приветстваща успехите на правителството. Според изявлението на министър-председателя Орбан на сбирка в Капошвар в края на 2013 г. Унгария може да се окаже най-бързо развиващата се икономика в Централна Европа“.

От другата страна е опозицията, която се опитва да консолидира силите си с лявоцентристки партии и неправителствени организации, за да свали правителството на Виктор Орбан. Твърденията ù са, че извършените конституционни промени минират демокрацията, а икономическата политика торпилира развитието на Унгария в дългосрочен план. Остри критики, че правителството нарушава основните европейски демократични принципи, се лансират и от Европейската комисия (ЕК).

Само преди шест месеца експерти твърдяха, че страната е навлязла в порочен кръг, държавният ù дълг е 79% от БВП, унгарската икономика почти не отчита растеж и не...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови