Милена Милошева е магистър по история в направление „Кризи, конфликти и дипломация в световната политика XVII – XX век“ от СУ„Св. Климент Охридски“. Завършила е бакалавърска степен, специалност „Етнология“ в същия университет. Интересите ѝ са в областта на историята, етнографията, културата и традициите на България, Балканския полуостров и Европа. Пише статии и по проблеми на международната политика. Член е на Академично етноложко сдружение към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на Младежкия клуб на Национално движение „Русофили“.

УКРАЙНА В ПЪЗЕЛА ЕС — САЩ — РУСИЯ

Брой 1, Януари 2014

 

Ще започна оттам, че всеки има право на протест. Само не бива да се забравя, че неговите права свършват там, където започват правата на другите. Понякога не съм почитателка на толерантността, но като дете на българския преход все в нейния дух бях възпитавана. Мисля, че успявам да бъда толерантна, да изслушвам всички гледни точки, дори и въобще да не съвпадат с моята. Това, че рядко ми се отговаря със същото отношение, е тема на друг разговор.

Откакто са започнали събитията в Украйна, изчетох много статии, мнения, изявления и т.н. Ще споделя своите разсъждения по няколко от тях.

Статия в сайта Dnes.bg (1), озаглавена „Имперският проект на Путин заплашва европейски ценности“. В основни линии става въпрос, че Владимир Путин възраждал идеите и целите не на Съветския съюз, а на Руската империя. Което всъщност е теза и на немалко изследователи, занимаващи се с геополитика. И че Украйна е подстъпът към Москва, затова Кремъл директно предупредил Виктор Янукович да внимава какви международни позиции от името на страната си заема. Питам се, защо в нашите медии рядко, между редовете, се прокрадва нещичко за външната политика на Турция и т.нар. доктрина на Давутоглу за неосманизма (2), т.е. за разширяване на турското влияние в бившите владения на Османската империя, а за „пагубната“ и „хищническа“...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови