Пламен Лазаров е роден през 1958 година в София. Завършил е Университета за нацио­нално и световно стопанство. Заемал е различни мениджърски позиции в банковата сфера,  предимно в банки с чуждестранно участие. Владее английски, френски и руски език.

ГЛОБАЛНАТА БИТКА НА ТИТАНИТЕ – СВЪРШВА ЛИ ЕПОХАТА НА СПЕКУЛАТИВНИЯ КАПИТАЛ

Брой 1, Януари 2014

Рокфелерсрещу Ротшилд“ - свършва ли епохата на спекулативния капитал?

 

Вероятно много хора си задават въпроса, какво се случи през 2008 година и с какво човечеството заслужи всичките тези мъки и проб­леми в икономиката, на които бяхме свидетели и през 2013?

Традиционният, в рамките на либерално-демократичния мироглед, отговор е:

1.На капитализма са присъщи циклични кризи и затова не се е случило нищо особено.

Но този отговор е грешен по същество и е идеологически претоварен, защото цели да омаловажи случващото се. Кризата от 2008 г. в никакъв случай не може да се определи като циклична. Тя беше много по-дълбока, същностна, дори системна. И това ясно пролича от последвалите я дългова, финансова и политическа криза.

2. „Кризата се дължи на спукването на балона в строителството.

Това обяснение е откровено нелепо, защото строителният бизнес сам по себе си – без активното участие на банките! – не би могъл да предизвика ипотечната криза. Последната еднозначно доказа, че банките системно злоупотребяват с финансови инструменти и деривати и по този начин изкривяват действието на пазарните механизми в интерес...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови