Борислав Градинаров е доцент,
д-р в секция „Социални теории, стратегии и прогнози“ на Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) към БАН.

РЕЦЕПТА ИЛИ УТОПИЯ - БЕЗУСЛОВНИЯТ БАЗОВ ДОХОД СРЕЩУ СОЦИАЛНОТО НЕРАВЕНСТВО

Брой 2, Февруари 2014

 

Социалното неравенство не е изобретение на ХХ, а още по-малко на ХХI век. Бедността също не е уродливо отроче на безогледния ламтеж да се трупат собственост и власт чрез механизмите на индустриалния и финансовия капитализъм. И социално неравенство под формата на класово разделение, и бедността, разбирана като ежедневна борба за оцеляване, съпътстват рода Homo Sapiens от неговото възникване и може би са тъмната, но неизбежна страна на човешката цивилизация. Поне до момента. Онова обаче, в което ХХ в., особено втората му половина и началото на ХХI в., ще останат ненадминати, е масираната идеологическа обработка на мисленето на най-бедните и социално онеправдани жители на планетата, че тяхната незавидна участ е нещо в реда на нещата и че така ще бъде винаги. Тази манипулация на мисленето и поведението на милиарди хора с превърнатите в аксиоми неолиберални измислици се осъществява методично с всички възможни средства — чрез образованието, медиите и рекламата до политическите лозунги и войните.

Добрата новина е, че колкото и да се изпипват идеологическите клишета и да се изливат милиарди в клониране на тинк-танкове, в рекламни и военни кампании, димната завеса над пропастта между шепата привилегировани и огромната маса ограбвани не може да бъде удържана до безкрай. Затова все по-често

диагнозата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови