Венсан Декомб е философ, автор на книгата „Les Embarras de l’identité“ (Смущения на идентичността), Gallimard, coll. „NRF Essais“, Париж, 2013.

ИДЕНТИЧНОСТТА В КРИЗА

Брой 2, Февруари 2014

 

Според речника „Ларус“ идентичността представлява „постоянния и фундаментален характер“ на даден човек или група хора. Само че днес не е необичайно да се смята, че имаме многообразна идентичност, резултат от историята, срещите ни и многото връзки, които поддържаме. Какво тогава означава това парадоксално понятие за индивида и за колектива, в който се изразява?

 

КАЗВАТ, че не трябва да се говори за думите, а по-скоро за нещата. Вероятно е така, но понякога не знаем добре какви неща обозначават думите, които използваме. Така е и с думата „идентичност“. Тя изплува във всякакви дебати, били те за националната, еврейската, комунистическата, сексуалната или друга идентичност. Разбира се, именно в прилагателните, определящи различните типове идентичност, се крие залогът на тези дебати.

Защо всъщност е необходимо да се правят уточнения? Целта е да се идентифицира групата, към която дадена личност би могла да заяви принадлежност. От този момент насетне въпросната група се отъждествява с дадена колективна идентичност. Иначе казано, идея­та е да се отговори на въпроса: Кои сме ние? Нация, народ, партия или нещо друго?“ Или пък да се изложат повече гледни точки за това кой съм аз, благодарение на което да се сдобия с един вид множествена идентичност и отговор...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор