Доцент Игнат Минков e специалист по етнография на съвременността. Бил е шеф на Националния етнографски музей, повече от 30 години работи в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН. Професионалните му интереси са насочени към българската национална култура. Има повече от 90 научни публикации.

ЗА ПУБЛИЧНОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТУРСКИ ЕЗИК В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО

Брой 2, Февруари 2014

 

Вече повече от десет години БНТ излъчва новини и на турски език за български граждани. Оттогава продължават и споровете трябва ли да се прави това. Поддръжниците виждат в новините на турски нова степен на демократизация на българското общество, зачитане правата на малцинствените групи, опонентите – разрушаване на българския етнополитически модел, принизяване позициите на българската нация и на българския език, атака срещу националното единство.

Днес към това се добавиха и острите препирни в парламента между национално представените в него партии и ДПС за възможността публична предизборна пропаганда да се води освен на български и на други езици. Партия „Атака“ пък постави ултиматум, че ако до средата на годината не се преустанови излъчването на новини на турски език по БНТ, депутатите ù ще бламират 42-то  Народно събрание.

Все по-разгорещено се застъпват различни становища, но не винаги добре обосновани. Явно е обаче, че споровете за мястото и ролята на българския език в българското общество, за отношението между него и езиците на българските турци, роми и другите по-малки ентически общности все още не са постигнали желаното позитивно взаимодействие и хармония, предизвикват перманентно обществено напрежение. Разбираемо е, че в основата на активизиралите се отново противоборства...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови