Методи Георгиев е завършил право и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е строеви офицер на Варшавския договор, в неговото южно крило. По-късно е редактор в Радио „София“, вестник „Отечествен фронт“, Националната телевизия. Автор на публицистичната книга „Цензурирано след 10 ноември“ (2006).

ЗАТРУПАНАТА СОФИЯ -ВИЗИТНА КАРТИЧКА НА ЦАР БОРИС III, НЕГОВИТЕ МИНИСТРИ И НЕГОВИЯ ПАРЛАМЕНТ

Брой 2, Февруари 2014

 

С половин уста и с подчертано снизхождение Англия и Съединените щати признаха България за съвоюваща страна към Антифашистката коалиция във Втората световна война. Снизхождението идва от това, че, като изключим няколкото месеца от края на 1944 до май 1945 г., България, т.е. Царство България, начело с негово величество Борис III, бе предан съюзник на Хитлер. На същия този Хитлер, който на 1 септември 1939 г. запали и разпали най-разрушителната и кръвопролитна война в световната история.

В първите дни на войната цар Борис III и правителството на Георги Кьосеиванов в съгласие с 24-ото Народно събрание прокламираха неутралитет. Тогава още не съществуваше агенцията на Мира Радева и нямаме представителни извадки на общественото мнение досежно обявения неутралитет. Счепкалите се във война Германия, Англия, Франция и Италия получиха недвусмислена оценка в една песничка, която можеше да се чуе на всяка улица и площад.

 

Нек' се бият, нек' се карат,

нек' да се унищожават.

Знам, че краят е печален,

по въпроса национален

аз съм неутрален...

 

Ако си послужим с днешни понятия, ще кажем, че цар, правителство и парламент се радваха на най-високия възможен рейтинг. Изборите за 25-о Народно събрание през декември-януари 1940 г. дадоха значително предимство на обявения и олицетворяван...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови