Георги Пирински е зам.-председател на БСП, програмен директор на фондация „Солидарно общество“.

ЗА НОВА ИКОНОМИЧЕСКА ПАРАДИГМА

Брой 3, Март 2014

 

Преди всичко – защо „парадигма“, а не например „икономическата политика“ или „икономическият модел“? Затова защото сега се налага нещо много по-фундаментално — смяна на самата рамка на формулиране на икономическата и социалната алтернатива за нова Европа, такава, която да служи на интересите на гражданите, а не на олигархичните елити.

Кризата и стагнацията на европейската икономика

Вече шеста години след началото на финансовата криза европейската икономика остава белязана от последиците на най-тежката рецесия за целия период след края на Втората световна война. Преди всичко Еврозоната се намира в траен застой, с изгледи да продължи с години напред. Така например, в Германия за 2013 г. бе отчетен нулев реален растеж на икономиката, като се очертава за целия период 2014-2018 година той да остане на твърде ниското средногодишно ниво от 1,2%.

Няма видима перспектива и за преодоляване на безработицата, достигнала безпрецедентни нива както средно за Европейския съюз, така и специално за най-засегнатите от кризата страни. Днес в ЕС без работа са 26 милиона души. Само за 2011— 2012 година нови 4 милиона души са загубили работата си. За 2013 г. безработицата в Еврозоната възлезе средно на 12,2%, като в Гърция и в Испания надвишава цели 25% при над 50% сред...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор