ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ КАТО ПРОДУКТ НА СЪВЕТСКИЯ МОДЕЛ

Брой 5-6, Май-Юни 2014

 

Независимо как днес от дистанцията на времето оценяваме обществото, създадено (или наложено) в България и Източна Европа след Втората световна война, за да бъде познанието ни задълбочено и разностранно, е важно да знаем от какви идеи са се вдъхновявали създателите му, каква е била представата им за социализма, преди да бъде създадена онази обществено-политическа система, която се самонарича социалистическа.

Известно е, че „източноевропейският“ социализъм не е оригинално творение, че социалистическите идеи имат собствен път на навлизане и разпространение в региона от края на ХIХ в., но те не биха могли да станат господстващи в източноевропейското общество без външната помощ (или намеса, според гледната точка). Ролята на външна сила или помощник е осъществена от Съветския съюз, който заради огромните си заслуги за победата над германския Вермахт във Втората световна война получава от западните си съюзници правото да създаде своя сфера на влияние“ от почти цяла Източна Европа. Това е механизмът, който прави България част от съветската зона, а впоследствие води до налагане на модел на социализъм, който по това време вече е утвърден в Съветския съюз.

Несъмнена е и връзката между съветския социалистически модел и марксизма, възникнал през втората половина на ХIХ в. Как обаче се съотнасят идеите на марксизма към съветския...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор