Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в катедра „Политическа икономия“, секция „Философия“, на УНСС.

ТРИ ИЗТОЧНИКА И ДВЕ ВЪЛНИ НА РЕАБИЛИТАЦИЯ НА ФАШИЗМА

Брой 7-8, Юли-Август 2014

 

През последното десетилетие проявите на десен популизъм, ксенофобия, национализъм, неофашизъм в различни страни се увеличават. Все по-гръмки стават гласовете за криза на либералната демокрация. Тези процеси протичат в една или друга степен и в бившите социалистически страни, където те имат свой ритъм и предпоставки, обусловени както от по-глобалните процеси на съвременния капитализъм, така и свързани с особеностите, с начина, по който навлиза този капитализъм в тези държави. Имайки предвид това, ще се опитам да развия идеята за две вълни и три източника на реабилитация и прояви на възраждане на фашизма в Източна Европа и бившето постсъветско пространство.

Първата вълна е между 1989 и 2007 г., а втората — след започването на световната икономическа криза след 2007 г. Трите източника са: начинът на делегитимация на социализма и легитимация на реставрацията на капитализма; политиката на западните държави; кризисните процеси в различни страни на Европа през последните години.

Идеологически технологии на сатанизация на социализма и реабилитация на  фашизма

Пропагандно-идеологическите, дискурсни, социалнопсихологически и идентификационни механизми на делегитимацията на социализма и легитимацията на реставрацията на капитализма са първият източник,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор