Искра Баева е професор по съвременна световна история в СУ „Св. Кл. Охридски“. Занимава се с проблемите на Източна Европа след Втората световна война. Автор е на книгите: „Източна Европа след Сталин 1953-1956“, „България и Източна Европа“, в съавтор­ство с Евгения Калинова: „Българските преходи 1939-2002“, „Следвоенното десетилетие на българската външна политика 1944-1955“, „Социализмът в огледалото на прехода“  и др. Главен редактор на сп. „Ново време“ (1993-2000).

МОЖЕ ЛИ МИНАЛОТО НА ЛЕВИТЕ ИДЕИ ДА НИ ПОМОГНЕ ДА ОЧЕРТАЕМ ТЯХНОТО БЪДЕЩЕ?

Брой 9, Септември 2014

Конференция, организирана от Националния политически институт „Димитър Благоеви посветена на

150 години от създаването на Първия интернационал и
70 години от 9 септември 1944

  

Като се има предвид, че съм историчка, естествено е да се мисли, че въпросът от заглавието е насочен към утвърждаване на идеята, че миналото на левите, в случая социалистически, идеи трябва да определи контурите на левите идеи в настоящето и в бъдещето. По принцип е така, защото до момента в световната история всички опити да се очертае изцяло отново настоящето и бъдещето с помощ­та на тотално отричане на миналото, са завършвали с неуспех или с възстановяване на част от лошия социален опит от предишната система. Същевременно обаче ми се иска да предупредя, че простото възраждане на леви идеи от миналото или дори на господстващи в момента концепции в европейското ляво пространство може да се окаже неподходящо за бързо променящата се глобална ситуация от началото на третото хилядолетие.

Спомням си как преди десетилетие в подобен състав специалистите по история на международното работническо и комунистическо/социалистическо движение с лекота отхвърлиха...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор