Нако Стефанов е професор, доктор на философските науки, д-р по история, японист и изследовател на Източна Азия - Китай, Корея и Япония, специалист по управление. Ръководител на катедра „Езици и култури на Източна Азия“ във факултета по класически и нови филологии на СУ „Св.Кл.Охридски“.

НОВИЯТ ВЕЛИК ПЪТ НА КОПРИНАТА

Брой 4, Април 2015

Гигантската геополитическа и геоикономическа трансформация в първата половина на ХХI век

 

Свидетели сме как времето се ускорява и събития от най-значително естество, готови да преобърнат света, се умножават не ежеседмично, а ежедневно и ежечасно. 

В този забързал се турбулентен процес наблюдаваме на локално, регионално и глобално равнище действия, мероприятия и инициативи, които определено са от негативната страна, т.е. допринасят за засилване на глобалния хаос. Казано с други думи, „работят“ за разширяване на конфликтните зони в света — ядра на различен тип войни – от т.нар. хибридни войни до класически военни действия. По думите на една личност, която трудно бихме могли да заподозрем в липса на информираност, а именно днешният католически папа Франциск, светът е вече в условията на започнала Трета световна война.

От другата страна несъмнено са тези инициативи, които предполагат точно обратното — създаване на възможности за устойчиво развитие. Именно такова начинание е новият Велик път на коприната. Преди това няколко думи за

стария Велик път на коприната

Наименованието „Път на коприната“ (Seidenstraße) е въведено от немския географ Рихтхофен през 1877...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови