„ОХI“ ОЗНАЧАВА „НЕ“. Под това мото веднага след решението на Еврогрупата от 13 юли, което се подигра с референдума на гърците от 5 юли, в редица европейски столици и големи градове бяха организирани акции на солидарност с гръцкия народ, в защита на демокрацията и срещу финансовото изнудване. В социалните мрежи мероприятията бяха координирани с хаштаг #This is a Coup (Това е преврат). 
 
 
 

Eвропа след гръцкото „Не“

Брой 7-8, Юли-Август 2015
  

ГЪРЦИЯ бе принудена да приеме унизителни условия, за да започне преговори за трети спасителен заем. Точно седмица след оглушителното „Оxi“ на народа, който в национален референдум каза „Не“ на катастрофалната политика на строги икономии, кредиторите наложиха на страната мерки, значително по-жестоки от отхвърлените в допитването. 

 
След многочасови преговори през уикенда, в ранните часове на понеделник, 
13 юли 2015, лидерите на еврозоната излязоха с декларация за ангажиментите, които очакват от гръцкото правителство. Изпълнение­то им в ултракъси срокове, съответно до 15 и 22 юли, бе обявено като предпоставка за евентуално бъдещо споразумение за нова спасителна програма от Европейския механизъм за стабилност (фонда ESM). 
 
„Единствената им цел бе да ни унижат“, писа бившият финансов министър Янис Варуфакис, който веднага след референдума подаде оставка, за да улесни по-нататъшните усилия на страната си да постигне справедливо и работещо решение по кризата. В своя статия Варуфакис коментира драконовския характер на наложените мерки, а в първото си интервю след оставката повдигна завесата и на самите преговори. 
 
Европейски политици почти директно признаха, че основната им грижа...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови