Два коментара на Нобеловия лауреат по икономика в седмичната му колонка в „Ню Йорк таймс“.

УБИЙСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПРОЕКТ

Брой 7-8, Юли-Август 2015

 

Дори да смятате Ципрас за некомпетентен глупак, дори отчаяно да искате да свалите СИРИЗА от власт, дори да ви радва перспективата да избутате досадните гърци от еврото... исканията на Еврозоната са лудост.
 
Популярният хаштаг #ThisIsaCoup (Това е преврат) е верен. Това надхвърля грубостта и преминава в чиста отмъстителност, пълно унищожение на националния суверенитет и никаква надежда за избавление. Предполага се това да е „предложение, което не може да се отхвърли“, но е гротескно предателство към всичко, което представлява Европейският проект. Кой вече ще вярва на добрите намерения на Германия?
 
Това, което видяхме през последните няколко седмици, е, че да бъдеш член на еврозоната означава, че в случай на неподчинение кредиторите могат да ти унищожат икономиката. Това няма отношение към теория­та на остеритета. Остава в сила истината, че грубият остеритет без облекчение на дълговете е обречена политика, независимо колко от него е готова да понесе дадена страна. И това на свой ред означава, че дори пълна капитулация на Гърция би била задънена улица. Европейският проект — проект, който винаги съм хвалел и подкрепял, току-що понесе ужасен, може би смъртоносен удар. Каквото и да си мислите за СИРИЗА или Гърция, не те го нанесоха.
 
New York Times, 14 юли 2015

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор