АЛЕКСИС ЦИПРАС – ГЕРОЙ, ПРЕДАТЕЛ, ГЕРОЙ, ПРЕДАТЕЛ, ГЕРОЙ...

Брой 7-8, Юли-Август 2015

Извиняваме се на марксистите по целия свят (и на всички останали антиглобалисти – б.р.), задето Гърция отказа да извърши ритуално самоубийство в името на каузата. Докато вие страдате върху вашите дивани. Показателно за политическия пейзаж на Европа, а и на света е, че мечтите за социализъм на всеки, изглежда, са лежали върху плещите на младия премиер на една малка държава. Битува някакво ревностно, ирационално и почти евангелско вярване в това, че една дребна страна, давеща се в дълг, задъхана в търсене на ликвидност, по някакъв начин (и този начин никога не беше уточнен с детайли) ще победи глобалния капитализъм, въоръжена единствено с камъни и пръчки.

 
И когато се видя, че май няма да стане, те се изметнаха: „Ципрас капитулира“; „Той е предател“. Сложността на международната политика беше редуцирана до хаштаг, който бързо се промени от #prayfortsipras (моли се за Ципрас), до вариации на #tsiprasresign (Ципрас, подай оставка). Светът изискваше своя кулминационен момент, своя финал на X-factor, своята холивудска развръзка. Всичко друго, освен бой до смърт, щеше да е неприемливо малодушие.
 
И колко е лесно да бъдеш идеологически чист, когато не рискуваш нищо! Когато не се сблъскваш с недостиг (на стоки и лекарства - б.р.), с обществено...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор