Методи Кръстев е дългогодишен преводач и журналист международник. Бил е главен редактор на „Международна информация“ на БТА, кореспондент на БТА в Ерусалим по време на първата война в Персийския залив (1990-1991 г.), зам.-главен редактор и продуцент на рубрика за външна политика в програма „Предавания за чужбина“ на БНР, коментатор във в. „Дума“. Превежда от испански, френски, английски, италиански и руски. Сътрудник на българското издание на „Монд дипломатик“.

ГЪРЦИЯ И ЕВРОПА – МАЛКО МИТОЛОГИЯ И МНОГО ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

Брой 7-8, Юли-Август 2015
 
 
 „Някой беше казал, че политиката е втората най-стара професия. С времето стигнах до заключението, че тя  удивително прилича на първата“.
Роналд Рейгън
 
 В драмата, която преживява Гърция, се открояват отчетливо два периода – преди референдума и след него. И два подхода в оценката им – емоционално-идеалистичен и ледено-прагматичен – представлявани съответно от болшинството от гърците, избрали да ги управлява лявата партия СИРИЗА, и от елита на европейската политика и финанси в еврозоната, където първа сред равни със своята безпрекословност е  Германия.
 
Две заглавия на публикации на американската агенция за  глобално разузнаване и геополитически анализи „Стратфор“, наричана „частното ЦРУ“,  въвеждат в психологическата и политическа атмосфера, в която двата периода протичат: „Еврозоната между Сцила и Харибда“ и „Империята отвръща на удара“. Автор и на двете е директорът на агенцията Джордж Фридман. Любопитно е, че в тях по-силно ударение се поставя върху критиките на подхода на Клуба на богатите в Европейския съюз, отколкото на идеалистичната центробежна нагласа на гръцкото мнозинство, подкрепило референдума.
 
„Еврозоната между Сцила и Харибда“
 
Иносказателен...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови