Авторите Сесилия Оливет, Пити Вървест и Люк Шмитц са изследователи и сътрудници на Транснационалния институт TNI (Transnational Institute), Амстердам, Холандия. TNI  е независим институт за международни изследвания в подкрепа на справедливото, демократично и устойчиво развитие на планетата.  Повече от 40 години TNI осъществява уникална връзка между социални движения, ангажирани учени и политици. Институтът е асоцииран член на Международния съвет за социални науки и Европейската асоциация на институтите за развитие.

ЗАЩО ПРАВИТЕЛСТВАТА СЛЕДВА ДА ОТХВЪРЛЯТ ИНВЕСТИЦИОННИЯ АРБИТРАЖ В ТПТИ (експертен анализ)

Брой 7-8, Юли-Август 2015
 
СТРАНИТЕ ОТ ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА НА КРЪСТОПЪТ
 
Възможността международни корпорации да заобикалят нашите съдилища ни оставя без защита
 
В  момента ЕС преговаря по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ, TTIP) от името на своите 28 страни-членки. Един елемент от преговорите е главата за защита на инвестициите, която включва спорния Механизъм за решаване на спорове между инвеститор и държава (ISDS). През последните години даването на чуждите инвеститори на право да съдят държави в международни търговски трибунали се превърна в силно оспорвана практика. През 2014 г. Европейската комисия организира публична консултация относно своите планове за ISDS. От 150 000 отговора, 97% отхвърлиха включването на ISDS в Трансатлантическото споразумение (1).
 
Всички държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които са членки на ЕС (България, Хърватия, Чешката република, Полша, Румъния, Словакия, Естония, Латвия и Литва), са сключили двустранни договори за инвестиции със САЩ – с изключение на Унгария и Словения. Приемането на ТTIP с предвижданата глава за инвестиции означава, че защитата на инвеститорите вече няма да се предлага чрез множеството двустранни договори за...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови