Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни.

БЪЛГАРИЯ КАТО ФРОНТОВА ДЪРЖАВА В НОВАТА СТУДЕНА ВОЙНА МЕЖДУ РУСИЯ И САЩ

Брой 7-8, Юли-Август 2015
 
 
 
Как се стигна до новата Студена война?
 
През 2006 г. Стивън Коен публикува в списание „The Nation“ своята статия „Новата Студена война с Русия“ (1). В нея казва, че след края на СССР САЩ са говорили вежливо за „стратегическо партньорство и дружба“, но на практика са правили точно обратното – действали са на принципа „Победителят получава всичко“, нарушавали са обещания, искали са едностранни отстъпки, били са агресивни и безкомпромисни, увеличавали са военните бази на САЩ и НАТО край Русия, провеждали са „цветни революции“ в постсъветското пространство, където им е било неудобно правителството, създавайки нова „желязна завеса“ и ремилитаризирайки руско-американските отношения. За новата Студена война той обвинява САЩ.
 
През 2008 г. се появи книгата „Новата Студена война: бъдещето на Русия и заплахата за Запада“ на Едвард Лукас, вицепрезидент на вашингтонския тинк-танк Център за анализ на европейската политика. Тя бе преведена веднага и на български, превърна се в една от стоте най-продавани книги в Amazom.com и претърпя още две допълнени и преработени издания до 2014 г. (2) В книгата Лукас показва как след 1999 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия е нараснал шест пъти, критикува руската идея за суверенна демокрация,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор