Александър Владимирович Бузгалин е професор в Московския държавен университет „В. Ломоносов“, доктор на икономическите науки.
 
Андрей Иванович Колганов завежда лаборатория за изучаване на пазарната икономика в Московския държавен университет „В. Ломоносов“, доктор на икономическите науки.
 
Списание „Свободная мысль“ (Свободна мисъл) е независимо международно обществено издание. То започва  да излиза през 1924 г. под името „Болшевик“, през 1952 г. продължава като  „Комунист“, а от 1991 г.  насам носи сегашното си название. Главен редактор е докторът на икономическите науки Михаил Делягин, директор на руския Институт по проблемите на глобализацията.

EКСПЛОАТАЦИЯТА ПРЕЗ XXI ВЕК

Брой 7-8, Юли-Август 2015
 
 
От наемния работник и добавената стойност към „креативната класа“ и интелекта под наем?
 
 
Проблемът за експлоатацията в последните десетилетия като че ли „изчезна“ от терена на проблемите, които активно се дискутират в социалните теории. Експлоатация като че ли няма. Впрочем, подобна участ постигна и по-широк клас явления — проблемите на социалното отчуждение. Като автори, които неведнъж са заявявали своята принадлежност към постсъветската школа на критическия марксизъм, бихме искали да противопоставим на това едно свое изследване на феномена експлоатация, която никога и никъде не изчезва от битието на капиталистическото устройство на света.
 
Кокетирайки с постмодернистичната лексика, бихме определили основната задача на този текст така: да се реактуализира дискурсът на експлоатацията в контекста на големия сюжет „критически марксизъм“. Също така, говорейки с ясния език на борбата за премахване на социалното отчуждение и за еманципация на човека, можем и сме длъжни да заявим: експлоатацията е реалност в съвременния свят, в цялото ù глобално измерение: от полуробското принуждаване към труд и изземване не само на добавения, но и на част от необходимия продукт от селяните и работниците в Третия свят,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор