Иван Кръстев е роден през 1980 г. в Стара Загора. Магистър по международни отношения от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистър по финанси от УНСС. В периода 2007-2013 г. работи в Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта по въпросите, свързани с управление на средствата от Европейския съюз и политика на пазара на труда. От септември 2013 г. до август 2014 г. е заместник-министър на образованието и науката.

ЩЕ СТАНАТ ЛИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ ФАКТОР НА РАСТЕЖА ЗА БЪЛГАРИЯ

Брой 7-8, Юли-Август 2015
 
Pабавянето на преговорите за Многогодишната финансова рамка и закъснялото приемане на законодателния пакет за Политиката за сближаване (Кохезионната политика) доведоха до съществено забавяне на реалното изпълнение на новия програмен период 2014–2020 г. По официални данни на Европейската комисия  (ЕК) към края на 2014 г. са одобрени едва 148 оперативни програми. Ситуацията предизвика и реакцията на Европейския парламент, който на пленарна сесия в Страсбург на 27 ноември 2014 г. прие резолюция, с която призова Комисията и държавите членки да предприемат всички необходими действия за преодоляване на забавянето в изпълнение на Политиката за сближаване.
 
За България, която разчита основно на средства от фондовете на Европейския съюз за реализация на публични инвестиции, това забавяне е основно предизвикателство, като досега ЕК е одобрила единствено новата оперативна програма (ОП) „Развитие на човешките ресурси“, ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и Програмата по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Всички останали програми се очаква да получат одобрение през първата половина на 2015 г. В този контекст България е изправена пред предизвикателството не само да осигури ефективното стартиране на програмите за новия период, но и да работи активно за усвояване...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови