ИРАН И БЪЛГАРИЯ – БЛИЗКИ ЕЗИЦИ, БЛИЗКИ ХОРА

Брой 7-8, Юли-Август 2015
 
Д-р Хаджар Фиюзи е личност, служеща като връзка между литературата и цивилизацията на две древни държави – България и Иран. Наскоро посетих Културното представителство на Иран и неговия директор г-н Киани ми подари речника „Персийски думи в българския език“. Когато прочетох биографията на авторката, се заинтригувах от среща с нея. Тя бе любезна и ме покани в дома си, където уютно и приветливо като в малък музей по стените висят картини от много страни, като измежду тях са и изящно изрисуваните творби на дъщеря ù.
 
 Д-р Хаджар Фиюзи е сърцето на иранската общност в България. Миниатюрна и крехка жена, тя пристига в София едва двадесетгодишна заедно със съпруга си, млад морски офицер с леви политически убеждения, които не се харесват в Иран на шахиншаха Мохамад Реза Пахлави. Годината е 1956-а. Тогава емигрантските пътища отвеждат двамата бежанци в София, където определено им харесва, може би защото страната е красива, а народът е добър и гостоприе­мен.
 
След като научава български език, съпругът завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“, изкачва успешно всички университетски стъпала и се пенсионира като професор и доктор по икономика. Хаджар е ерудирана и всеотдайна личност, завършва Висшия химико-технологичен институт, защитава...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор