„ГОСПОДИН К. НА СВОБОДА“- НОВА СРЕЩА С МАТЕЙ ВИШНИЕК

Брой 7-8, Юли-Август 2015
 
Роденият през 1956 г. в Радауц, Румъния, и живеещ в Париж Матей Вишниек е вече познато име у нас. Неговите стихове от сборника „Град с един-единствен жител“, томът с пиеси „Мансарда в Париж с изглед към Смъртта“, а също и романът „Паника в Града на светлините“, издадени от „Факел“ и „Авангардпринт“, се приеха добре от критиката и читателите, а пиесата „Дребна работа за стар клоун“ се играе с успех в Народния театър. Гостува и у нас в края на м.г. за Коледния панаир на книгата. Може да се каже, че и в трите си хипостази – на поет, драматург и белетрист, той се утвърди и световната критика го нарече „новия Йонеско“.
 
Следя творчеството му  повече от петнайсет години. Всеки негов нов текст ми носи нещо ново. Без съмнение, той идва от Театъра на абсурда, от любимите му  Йонеско и Бекет, но съвсем не ги повтаря.  Интересното е, че независимо дали са исторически лица (Всеволод Майерхолд, Чехов, Сталин, Емил Чоран, Жана Д'Арк), или са плод на неговите видения и кошмари, героите на Вишниек са част от странния свят, в който реалното и фантастичното се преплитат по наистина неподражаем, невероятен начин.
 
През септември 1987 г. 31-годишният Вишниек заминава на екскурзия в Париж. Решил е твърдо да напусне страната, тероризирана от един полуграмотен диктатор, и като мнозина румънски...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 profile 2018-10-31 16:29
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

tipoteka.com/.../...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор