Георги Николов Николов е роден през 1956 г. в Бургас. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Българска филология“ , работил е като журналист, за кратко и като моряк. Морето присъства трайно както в първия му сборник „Пътища“ (1995), така и в електронната му книга „Морето в българската периодика ХIХ - ХХ в.“ Занимава се и с литературна критика. От 2007 г. живее във Велико Търново.

„ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ...“

Брой 7-8, Юли-Август 2015
 
В календара на времето всяка държава променя своя облик в административно и икономическо отношение. В сферата на духовността. На патриотичните и нравствени скрижали като модел на гражданско поведение. Този обем от дадености неминуемо се превръща в история, давайки път на обществото към нови хоризонти за развитие. Но е интересно за поколенията от различни възрасти как е изглеждала страната им в очите на чужди пътешественици  някога. Какви спомени в ретуш са оставили и заслужават ли да бъдат добавени към националната памет, или не.
 
Например… През 1897 г., в кн. 6 на сп. „Българска сбирка“, е отпечатан полемичният текст „Един американец-велосипедист за България и българите“. Статията е родена от пътеписа на Томас Стивънс (Стивенс по руския превод), започнал от Сан Франциско през 1884 г. и завършил в 1886-а. Като „преминал през цяла Америка до Ню-Йорк, гдето се качил на параход и отишел в Англия. От Англия през Франция, Германия, Австро-Унгария, Сърбия, България, Источна Румелия и Турция той се озовал в Мала-Азия. Обиколил той тъзи страна, гдето посетил Армения и, през Кюрдистан, отишел в Персия. От Персия той пак по море пътувал за Индия и, като я преминал напреки до границите на Афганистан, продължил своето пътуванье през Китай и Япония, а от там пак на параход се върнал в Америка, от гдето бил тръгнал“ (1).
 
Това...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови