Георги Пирински е депутат в Европейския парламент. Бил е народен представител от БСП от 1990 до 2009 г, заместник-председател на БСП (1990-1996), министър на външните работи на България (1995-1996), председател на 40-то Народно събрание (2005-2009).  Главен редактор на сп.„Ново време“ от 2016 г.

БСП НА 125

Брой 3-4, Септември-Октомври 2016

 

На 2 август 2016 година Българската социалистическа партия отбеляза своята 125-годишнина с внушителен многохиляден митинг-събор на Историческа поляна – „залата“ на Първия учредителен конгрес на партията. Преди това, на своя 49-и конгрес през май т.г., БСП прие и отделна Политическа декларация, „Съвременници на бъдещето – 125 години Българска социалистическа партия“ (1).


Но кое е онова, което и днес, 125 години след основаването ѝ, прави Българската социалистическа партия първостепенна политическа сила в съвременна България? Навярно в отговор могат да се дадат поредица от обяснения, но като че

 поне три са причините, които и днес правят БСП различната партия и поддържат самочувствието и на днешните социалисти да се считат за „съвременници на бъдещето“

 Първата е предаността към идеята за социализма не просто като коректив на капитализма, а като негова противоположност, за социализма като обществено устройство на истински, а не на декларираните, но несъществуващи свобода, равенство и братство.Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор