Георги Пирински - главен редактор на сп. "Ново време".

Демократичният избор 2017

Брой 1-2, януари-февруари 2017

 

Уважаеми читателю,

 Сякаш изведнъж се намерихме изправени пред един едва ли не блокиращ въпрос: има ли днес въобще демократичен избор – и като процес, и като резултат? Възможно ли е сериозно да говорим за силата на знание­то като фактора, носещ изборна победа за власт на народа в преобръщащия се пред очите ни кръстопътен свят?

Оказа се, че в Съединените щати, Великобритания и другаде предизборните кампании въобще не се занимават да агитират с политически платформи, а атакуват отделния тип избирател със съответните послания, „произведени“ от преработката на лични данни за потребление и поведение, извличани от глобалната мрежа. Резултатите от такъв вид  „избори“ може да е само един – такъв, какъвто обслужва интереса на платилите за него.

Всъщност става дума не за друго, а за паралелна държава, за паралелна власт, която е на светлинни години от всякакви представи за демократичен избор и правова държава. В различни мутации, къде във висши форми като отбелязаната по-горе, къде по-„простички“, но не по-малко торпилиращи ядрото на истинската политика.

Ето защо обещанието на БСП, че „ще закрием паралелната държава...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор