Велислава Дърева е изявена публицистка, есеистка и кинодокументалистка. Автор е на над  2 000 публикации. Неколкократно е уволнявана заради свои позиции и преди, и след демократичните промени в България. Носител на многобройни награди за публицистика и документално кино. Член на редколегията на сп. „Ново време“. 

РЕПУБЛИКАТА НА АПОСТОЛА

Брой 5-6, септември-октомври 2017

 В тази чиста и свята република владее силата на правото, а не правото на силата. Народът не дава „подпора на глупци“, нито се влачи подир „хладнокръвни и мними родолюбци“.Народните водачи гледат „народната работа повече от всичко друго“. Не присвояват за себе си нищо. Не мълчат, кога виждат злото народно и не го чакат „да порасне, та да убие народа“. Не „разделят един народ на части“ с „неразбории, зависти и укори“. Не се водят по никого извън българско. Не плачат по чужди порти и не се водят по чужди акъли... А къде живеем ние?

 


Монах и воин. Дякон и рицар. Духовник и революционер. Светец и държавник. Хоругвоносец и стратег. Аскетичен и лъчезарен. Свенлив и саможертвен. Ангелогласен и хладнокръвен. Великодушен и безкомпромисен. Безстрашлив до дързост. Постоянен до невъзможност. Стоик. Нечут характер. Тънък и строен. Очи сиви, почти сини.

Главният Апостол на цяла България. Българският Христос. Роден из цял океан унижения. Из 500 години страдания, кръв, смърт и гибел.

Спасителят,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови