Уляна Пачева е главен експерт в НС на БСП,координатор на Съвета за образование и наука. Магистър по политически мениджмънт.

„ЕПИЧНАТА БИТКА С КОМУНИЗМА” И УЧИЛИЩНИТЕ ПРОГРАМИ ПО ИСТОРИЯ ЗА Х КЛАС

Брой 3-4, март-април 2018

 Вероятният резултат: нови обществени пропасти, нов нихилизъм, не младежи с критично мислене, а „духовни бройлери“ като държавна образователна цел

 


Темите за най-новата история на България не са напускали учебните програми. Да напомним, че първото правителство на СДС (1991–1992г.)  заменени спешно съществуващите учебници по история със „свитъци“, наречени „Записки“. През 1996 г. бяха въведени първи алтернативни учебници по история. В тях следвоенният период се изучаваше с анализ на причините за налагане на политическа система от съветски тип, с информация за „социалистическата демокрация“ като имитация на демокрация, с оценка на последиците на политическите репресии, но така също и със социалните промени и мащабното строителство в България през периода на държавния социализъм (И. Баева, в. „Труд“, 09.06.2016 г.).

Темите се запазиха и в следващите учебни програми и алтернативни учебници, въведени от началото на новия век, като периодът на социализма се изучаваше в края на основното образование и в средния курс.

<< Обратно в броя >>

Добави коментар


Защитен код
Обнови