Александър Димитров е доктор по политически науки на УНСС. Основните му интереси са в областта на политическия анализ, съвременни идеологии и доктрини, високите технологии в общественото развитие, лидерството и др. Преподавател е в УНСС, катедра „Политология“ и главен експерт в Центъра по исторически и политологични изследвания към НС на БСП. Член на управителния съвет на фондация „Солидарно общество“.

MARX200!!!

Брой 5-6, май-юни 2018

 

През изминалата 2017-а отбелязахме паметна годишнина – 150 години от написването на „Капиталът“ от Карл Маркс. Днес, година по-късно, ни застигат още две паметни годишнини – 200 години от рождението на великия философ и 50 години от паметната 1968 г. Нека не ни учудва заглавието MARX200, това не е наименованието на поредния модел терминатор от едноименния филм, а кодът сечение на изброените паметни годишнини.

Не е учудващо, че по света двестагодишнината на Маркс се отразява широко, масово се обсъждат неговите идеи, преосмислят се, възхваляват се, заклеймяват се, но със сигурност не се подминават. По целия свят, буквално на всеки континент и почти във всяка страна бележитата годишнина беше повод за организиране на конференции, симпозиу­ми, паметни  събития и др. Невъзможно е да бъдат обхванати стотиците събития, но в кратък преглед можем да проследим някои от най-значимите, за да се придобие по-ясна представа за значението на великия философ в модерната епоха.

Още в началото на 2018 г. Бюрото на фондация „Фридрих Еберт“ в Лондон обяви настоящата година за Година на Маркс и представи програма от събития и конференции, които да бъдат реализирани с помощта на бюрото на фондацията в Рим. Цялостната...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови