Георги Пирински е депутат в Европейския парламент. Бил е народен представител от БСП от 1990 до 2009 г., заместник-председател на БСП (1990-1996), министър на външните работи на България (1995-1996), председател на 40-то Народно събрание (2005-2009). Главен редактор на сп.„Ново време“ от 2016 г.

  

„ВИЗИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ”- ВИЖДАНЕ ЗА ПРОМЯНА НА СИСТЕМАТА?

Брой 1, Януари 2019

Програмната дискусия на страниците на нашето списание очертава едно споделено виждане за необходимите трансформации на обществото, за които следва да се борим от последователно леви позиции. Като цяло доминира разбирането, че моментална „смяна на системата“, в смисъл на замяна на сегашната капиталистическа система с един или друг вид социализъм, е твърде нереалистична. Като по-реалистично се аргументира искането не за смяна, а за съществена промяна на системата. Това означава да предложим мерки за смекчаване на нейните противоречия и за защита на труда от капитала, като същевременно открито заявяваме, че  нашата крайна цел е ново, социалистическо устройство на обществото. (1)

Подобна промяна означава същностни промени преди всичко на три основни „подсистеми“ – на икономическия модел, на държавното управление и, далеч не на последното място, на политическата култура, определяща облика на съвременното българско общество. 

 

 Предлага ли документът „Визия за България“ такъв тип промени в посочените три ключови сфери?*Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор