Георги Пирински е главен редактор на сп.„Ново време“  и доскорошен депутат в Европейския парламент. Бил е народен представител от БСП от 1990 до 2009 г., заместник-председател на БСП (1990-1996), министър на външните работи на България (1995-1996), председател на 40-ото Народно събрание (2005-2009). 

 

ДЕСЕТ ВЪПРОСА

Брой 8-9-10, август-октомври 2019

 През изминалите години се появи изобилие от изследвания за т.нар. преход, т.е. за безпрецедентните процеси на трансформация, коренно променили държавите и обществата на бившите социалистически страни в Европа след падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. В тях в една или друга, често коренно противоположна степен, се обосновават оценки, нерядко възхваляващи, но в повечето случаи оспорващи или отричащи резултатите от тези процеси.

Но един друг поглед, който се стреми да открои определящите въпроси, трайно вписали се в разсъжденията за миналото и произтеклото, може би дава не по-малко насочваща посока за намиране на споделени оценки, доколкото не без основание се смята, че половината верен отговор зависи от правилно зададения въпрос. Такава посока на разсъжденията по „прехода“ предлага и съдържанието на следващите няколко страници.

1. От какъв проект се нуждае България 30 години след началото на прехода?

Основното изискване пред необходимия проект за постпрехода е да съчетава постулата за съединението, което прави силата, с обосновката на качествена промяна в политическата и икономическата система. Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор