Нора Ананиева е професор, д.ф.н. Вицепремиер в правителствата на Андрей Луканов през 1990 година. Председател на парламентарната група на БСП (1990 – 1994) и заместник-председател на Народното събрание (1994 – 1997). След прекратяване на парламентарната си кариера работи като директор на Център за исторически и политологически изследвания към ВС на БСП.

 

Статията е част от книгата  на проф. Н. Ананиева „Конститу­цията от 1991 г. и незавършената революция“, издание на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, С., 2014 г. 

КОНСТИТУЦИЯТА ОТ 1991 Г. И НЕЗАВЪРШЕНАТА РЕВОЛЮЦИЯ

Брой 1-2, януари-февруари 2020

 Социалният срив логично прелива в тотално отрицание на представителната демокрация. Възможно е в този процес да има и външни внушения, тласкащи към изгодна за олигархичните интереси анархия. Но се очертава и една закономерност: мизерното битие тласка хората към отрицание на отговорните за това битие фактори.

 

Историята на създаването на новата българска конституция разкрива консолидираната обществено-политическа воля за едновременно прео­доляване на предишната система и за моделиране на нова, европейска като обща типология и национална като стратегия и задачи организация на политическата власт. Тази система трябваше да промени страната и живота на хората към по-добро.

Това са смисълът и съдържанието и на големите конституционни дебати, и на споровете дори за незначителни на пръв поглед формулировки в конституционния текст. Това е и дълбокият мотив за широката обществена подкрепа, макар че имаше и обществени среди, които бяха преизпълнени със скептицизъм. Закономерно този скептицизъм растеше с процеса на разколебаване на част от народните представители в мисията...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови